Veelgestelde vragen

In onderstaand overzicht vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem dan contact met ons op.

Yezzer Crowdsurance

Yezzer Crowdsurance is geen verzekering. Het is een afspraak tussen mensen onderling. Niet alleen een afspraak voor als iemand arbeidsongeschikt is, zoals bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), maar ook een afspraak voor als we NIET arbeidsongeschikt zijn en om arbeidsongeschiktheid te voorkomen! Bij een AOV krijg je bij arbeidsongeschiktheid een uitkering als er voldaan is aan bepaalde voorwaarden. Maar als je niet arbeidsongeschikt bent, ben je je premie+kosten kwijt. Bij Yezzer Crowdsurance spaar je geld dat van jou blijft als er geen arbeidsongeschikten zijn. Zijn er wel arbeidsongeschikten dan gaat een deel van je geld per maand naar de arbeidsongeschikten. Daarnaast krijg je via Yezzer Crowdsurance een uitkering bij arbeidsongeschiktheid voor maximaal 2 jaar, bij een AOV kan dit langer zijn.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Ja, bij Yezzer Crowdsurance kan iedere ondernemer meedoen, ook een startende. Enige uitzondering: je ouder dan 60 jaar en/of ondernemers die een uitkering vanuit de overheid krijgen. Of je in een (holding) BV onderneemt, een VOF of iets anders maakt niet uit. Zolang je maar als ‘ondernemer’ bent aangemerkt bij de belastingdienst.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Yezzer Crowdsurance is geen broodfonds, want Broodfonds is een merknaam van het bedrijf Broodfondsmakers. Maar als concept is er wel enige gelijkenis met dit soort schenkkringen en het Voorzieningenfonds. De basis is dat we ons inkomen bij ziekte als zelfstandig ondernemers onderling regelen, op basis van onderlinge solidariteit en vertrouwen. Maar Yezzer Crowdsurance kent een aantal belangrijke voordelen:

 

Spaargeld is vrij besteedbaar

Een belangrijk voordeel van Yezzer Crowdsurance is dat het geld dat je iedere maand spaart vrij besteedbaar is. Na aftrek van eventuele donaties kan je zelf bepalen wat je met je geld doet. Je hoeft het geld niet aan te houden of te reserveren en ook niet extra te sparen voor een bepaalde periode. 
 

Altijd instappen

Je kan altijd instappen. Je hoeft dus niet te wachten tot een nieuwe groep vol is of te wachten tot er een groep voor jou is. Wel geldt natuurlijk dat hoe meer mensen meedoen hoe sterker we staan met z'n allen. 

 

Preventie (voorkomen van ziekte en meer ...)

Een belangrijk voordeel van Crowdsurance is dat ieder van ons met een eigen ‘spaarpotje’ aan preventie doet. ‘Voorzienbaar inkomensverlies voorkomen’ beperkt zich in onze ogen niet alleen tot ‘ziekte voorkomen’. Bij Yezzer Crowdsurance zet je geld opzij om jezelf en je onderneming te ontwikkelen en om te voorkomen dat je ziek wordt. En als we dat allemaal doen, zijn er minder zieken en de kosten dus nog lager. Het spaargeld gebruik je dus en laat je (liever) niet op een spaarrekening staan. Toch blijft er altijd genoeg over om eventueel te doneren aan een zieke Yezzer Crowdsurance deelnemer.

Professionele begeleiding bij ziekte

Een ander groot voordeel van Yezzer Crowdsurance is de professionele begeleiding bij ziekte (zie ook de veelgestelde vraag 'Hoe begeleidt Yezzer Crowdsurance arbeidsongeschikte deelnemers?').

Eén netwerk van gelijkgestemden

Yezzer Crowdsurance is één netwerk van gelijkgestemden. Wij denken dat netwerken tegenwoordig anders werken en zich niet beperken tot ‘gesloten’ groepen. We vergelijken het met bijvoorbeeld LinkedIn: je kunt verbonden zijn met iemand en iemand goed kennen en toch grotendeels andere 1st-LinkedIn contacten hebben.

Volledig online

En misschien wel het grootste voordeel van Yezzer Crowdsurance is dat alles volledig online is. Je hoeft niet naar allerlei vergaderingen en te discussiëren of iemand nu wel of niet ziek of arbeidsongeschikt is. Als we meetings hebben, dan gaat het ook echt over iets, bijvoorbeeld hoe voorkom je dat je ziek wordt of hoe wordt je een betere ondernemer. Deelname aan dergelijke meet-ups is geheel vrijblijvend.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Yezzer Crowdsurance laat de ziekmeldingen en het weer beter worden begeleiden door een externe professionele partij (Capability, ondernemers in arbo- en verzuimmanagement). Zij zijn niet alleen een onafhankelijke partij, maar ook hebben ze veel ervaring om je te helpen om zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen gaan.

Hoe zit het met mijn privacy?

Een ander voordeel van het werken met een onafhankelijke arbodienstverlener is dat je je als arbeidsongeschikte geen zorgen hoeft te maken over je privacy. Als je niet wilt dat anderen weten wat je mankeert, dan is dat bij Yezzer Crowdsurance geen probleem.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Misschien wel. Crowdsurance is een alternatief voor een AOV voor een periode van twee jaar ziek zijn, maar het is ook een middel om te voorkomen dat je ziek wordt. Je kunt Yezzer Crowdsurance daarom goed combineren met een AOV, waardoor je premie -door de wachttijd van twee jaar- aanzienlijk lager wordt. Via Yezzer kan je ook een reguliere AOV afsluiten. Dat kan via deze vergelijkingstool.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    
 1. Betaal de facturen van Yezzer Crowdsurance vanuit je zakelijke bankrekening.
  We raden aan om de betalingen die je doet aan Yezzer Crowdsurance NIET vanuit de MyYezzer SharePeople-bunq rekening te betalen, maar rechtstreeks vanuit je zakelijke account. Het gaat hierbij om:

  • Eénmalige inschrijfkosten € 130.
  • Gebruikskosten (€ 10 per maand). 
 2. De maandelijkse reservering (afhankelijk van de door jou gekozen schenking ligt deze tussen de € 75 en € 125) op je Yezzer SharePeople-bunq is een prive opname. Verwerk dit ook zo in je zakelijke boekhouding. Vanuit deze rekening ga je drie soorten betalingen doen:

  • Donaties aan zieken/arbeidsongeschikten. Dit is ALTIJD een privé betaling. Mocht je zelf arbeidsongeschikt worden dan krijg je het geld ook privé uitgekeerd op deze bunq-rekening.
  • Zakelijke uitgave (bijvoorbeeld de betaling van een training of een coach). Zorg dat je hiervoor een factuur op naam van je zaak krijgt. Je schiet dit op deze manier privé voor.
  • Uitgaven die niet direct als zakelijk zijn aan te merken. Het schemergebied bijvoorbeeld in ‘work-life-balance’, een fitnessapparaat of wellicht zelfs een vakantie.
   [NB: Wij hopen uiteindelijk dat al dit soort kosten als zakelijk zijn aan te merken, maar helaas is het nog niet zo ver…]
Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Bunq is op dit moment de enige bank in Nederland die zijn ‘api’ beschikbaar heeft gesteld voor derden om daar applicaties op te ontwikkelen. Doordat we daarmee al onze rekeningen als het ware aan elkaar kunnen knopen hebben we geen verzekeraar nodig. Je zou je Bunq- Crowdsurance-rekening dan ook niet moeten zien als een traditionele bankrekening. Het saldo van de rekening is een bedrag wat anders bij een verzekeraar op de rekening had gestaan (waar hun kosten, marketing, winst, etc van betaald worden), maar dat je nu zelf kan besteden. Overigens volstaat voor Yezzer Crowdsurance een 'bunq vrij' en die is gratis!

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

De schenkkring bij arbeidsongeschiktheid formeren we pas als iemand daadwerkelijk arbeidsongeschikt is. Als iemand langer arbeidsongeschikt is kan de schenkkring iedere maand anders zijn samengesteld. Yezzer Crowdsurance houdt precies bij wie er aan de beurt is om te doneren. Zo kunnen bij een schenking van bijvoorbeeld € 2.000 de ene maand 80 deelnemers € 25 doneren en een andere maand 50 anderen € 40. We kijken vooral naar degene die lang niet heeft gedoneerd maar ook naar ‘bekenden’ van de arbeidsongeschikte. Dit maken we in de toekomst steeds een beetje ‘intelligenter’, zodat het persoonlijk blijft en de solidariteit blijft gewaarborgd.

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Eenmalig betaal je € 130,- (ex btw) inschrijfgeld. Daarnaast € 10 per maand voor het platform gebruik. Je spaart via je eigen bunq spaarrekening een bedrag per maand (afhankelijk van de door jou gekozen schenking ligt dit tussen de €75 en € 125 per maand), wat daarvan precies nodig is om andere deelnemers die arbeidsongeschikt zijn te voorzien van hun uitkering, dat weten we nog niet precies, dat hangt namelijk van het ziektepercentage af. Op dit moment is het 0%, maar het is te verwachten dat er minimaal één deelnemer op de 100 langer dan 1 maanden ziek gaat zijn. Dan komt het neer op zo’n € 30 tot € 45 per maand. 

Heeft dit antwoord je geholpen?
    

Staat jouw vraag er niet tussen?
Stel jouw vraag hieronder en wij nemen contact met jou op.

Velden met een * zijn verplicht.