De Ziektewet speelt een belangrijke rol in de bescherming van werknemers die arbeidsongeschikt raken. Maar wat betekent dit voor jou als werkgever? Welke verplichtingen heb je, en hoe kun je de risico’s beheersen? In dit artikel geven we een uitgebreide uitleg over de Ziektewet en hoe je hier als werkgever mee omgaat.
De Ziektewet voorziet in een financiële vangnetregeling voor werknemers die ziek zijn en geen recht hebben op loondoorbetaling van een werkgever. Dit geldt bijvoorbeeld voor flexwerkers, uitzendkrachten en werknemers die ziek uit dienst gaan. De uitkering wordt uitgevoerd door het UWV en bekostigd uit premies die werkgevers betalen. De Ziektewet is ook van toepassing op specifieke groepen werknemers met een hoger ziekterisico, zoals zwangere werknemers, werknemers met een no-riskpolis of werknemers die ziek worden door een orgaandonatie.
Als werkgever ben je verplicht om de Ziektewet-premie te betalen, maar de uitvoering wordt meestal door het UWV gedaan. Echter, bij langdurige ziekte of specifieke situaties, zoals bij eigenrisicodragerschap, komt er meer verantwoordelijkheid voor jou als werkgever.
Werknemers hebben recht op een Ziektewet-uitkering in de volgende gevallen:
Bij Ziektewet-uitkeringen wordt het ziekengeld door het UWV betaald. Als werkgever draag je echter wel indirect bij door middel van premies, waaronder:
In 2025 is de sectorpremie bijvoorbeeld van 0,45% naar 0,50% gestegen. Dit kan impact hebben op de loonkosten, vooral als je veel tijdelijke werknemers hebt.
Je kunt ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet. Dit houdt in dat jouw bedrijf zelf de Ziektewet-uitkeringen betaalt aan (ex-)werknemers en verantwoordelijk is voor hun re-integratie. Dit biedt meer controle over het proces, maar brengt ook risico’s met zich mee, zoals hogere kosten bij langdurige ziekte. Als eigenrisicodrager ben je verplicht om:
Een verzekering voor eigenrisicodragerschap kan financiële risico’s verminderen en is daarom vaak aan te raden.
De Ziektewet-uitkering biedt een tijdelijke inkomensvoorziening voor werknemers die ziek zijn en geen recht hebben op loondoorbetaling, zoals flexwerkers of werknemers die ziek uit dienst gaan. Deze uitkering kan maximaal twee jaar duren.
Als de werknemer na twee jaar ziekte nog steeds niet volledig arbeidsgeschikt is, kan hij of zij een WIA-uitkering aanvragen. De WIA is bedoeld voor langdurige arbeidsongeschiktheid en beoordeelt de mate van arbeidsgeschiktheid op basis van het resterende verdienvermogen. Het is als werkgever belangrijk om de re-integratieverplichtingen gedurende de Ziektewet-periode serieus te nemen, omdat dit kan bijdragen aan het voorkomen van langdurige arbeidsongeschiktheid en een WIA-traject.
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van jouw rechten en plichten als werkgever. Nog een aantal tips:
Een verzuimverzekering biedt bescherming tegen de financiële risico’s van ziekteverzuim en loondoorbetaling. Bij Yezzer kun je eenvoudig verzuimverzekeringen vergelijken en afsluiten en profiteren van collectiviteitskortingen. Hiermee zorg je ervoor dat je bedrijf optimaal beschermd is tegen de financiële gevolgen van ziekte van werknemers. Onze adviseurs staan klaar om je te ondersteunen bij het vinden van een verzekering die past bij jouw bedrijf, zodat je de continuïteit van je onderneming waarborgt én jouw rol in het Ziektewet-proces optimaal kunt vervullen.