Als werkgever krijg je vroeg of laat te maken met langdurig verzuim van een werknemer. Dit brengt niet alleen extra kosten met zich mee, maar ook verantwoordelijkheden rondom verzuimbegeleiding, re-integratie en de WIA. In dit artikel leggen we uit wat de WIA-uitkering inhoudt, welke verplichtingen je hebt als werkgever, en geven we praktische tips om het proces goed te begeleiden.
De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) is een uitkering voor werknemers die door langdurige ziekte of een beperking niet of slechts gedeeltelijk kunnen werken. Na een periode van twee jaar ziekte, waarin je als werkgever verplicht bent tot loondoorbetaling, kan een werknemer een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV.
De WIA kent twee regelingen:
Als werkgever speel je een cruciale rol in het proces richting een mogelijke WIA-uitkering. Vanaf de eerste ziektedag ben je verantwoordelijk voor een goed verzuimbeleid en adequate verzuimbegeleiding. Dit betekent dat je actief moet meewerken aan de re-integratie van je werknemer en ervoor moet zorgen dat alle verplichte stappen worden doorlopen.
Na twee jaar ziekte beoordeelt het UWV of je als werkgever voldoende hebt gedaan om de werknemer te laten re-integreren. Dit wordt vastgelegd in het re-integratieverslag, dat bestaat uit:
Het is van groot belang om deze documenten volledig en op tijd aan te leveren. Onvolledige of te late inzending kan leiden tot een loonsanctie, waarbij je het loon van de werknemer langer moet doorbetalen.
Als werkgever kun je ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de WGA. Dit betekent dat je zelf de WGA-uitkering betaalt en verantwoordelijk blijft voor de re-integratie van je (ex-)werknemer. Dit kan kosten besparen, maar brengt ook risico's met zich mee. Het is belangrijk om de financiële gevolgen en administratieve lasten goed af te wegen.
Na twee jaar ziekte stopt je verplichting tot loondoorbetaling, mits je als werkgever aan alle eisen hebt voldaan. De werknemer kan nu een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt hierbij:
Om problemen te voorkomen en het proces soepel te laten verlopen, zijn hier enkele tips:
Als werkgever draag je niet alleen verantwoordelijkheid voor de re-integratie, maar ook voor de kosten van loondoorbetaling tijdens ziekte. Een verzuimverzekering kan je hierbij helpen. Bij Yezzer kun je eenvoudig een verzuimverzekering vergelijken en afsluiten, zodat je verzekerd bent tegen de financiële risico’s van langdurig verzuim. Onze adviseurs staan klaar om je te ondersteunen bij het vinden van een verzekering die past bij jouw bedrijf, zodat je de continuïteit van je onderneming waarborgt én jouw rol in het WIA-proces optimaal kunt vervullen.