De handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) staat voor de deur. Vanaf 1 januari 2025 zullen zowel opdrachtgevers als zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) zich moeten verantwoorden over de aard van hun samenwerking. Voor veel ZZP'ers is het belangrijk te begrijpen hoe de wet in elkaar zit en welke criteria worden gehanteerd om te bepalen wie als zelfstandige kan blijven werken en wie mogelijk gezien zal worden als werknemer in loondienst. Dit blog legt de basisprincipes van de Wet DBA uit en geeft handvatten om de toetsing te doorstaan.
Waarom handhaaft de overheid strenger op de Wet DBA?
De overheid heeft de Wet DBA ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Schijnzelfstandigheid treedt op wanneer iemand formeel als zelfstandige werkt, maar in de praktijk feitelijk onder gezag en verantwoordelijkheid van een opdrachtgever werkt, zoals een werknemer. Dit leidt tot minder sociale bescherming voor de zelfstandige, terwijl opdrachtgevers minder premies en belastingen betalen. Daarnaast ontvangt de overheid hierdoor ook minder belastinginkomsten, aangezien zelfstandigen doorgaans minder belasting en sociale premies afdragen dan werknemers in loondienst.
De handhaving van de Wet DBA is bedoeld om deze situaties tegen te gaan, zodat zelfstandigen die écht als ondernemer werken deze voordelen behouden, terwijl degenen die eigenlijk in loondienst zouden moeten zijn, ook de bijbehorende rechten en zekerheden krijgen.
De risico’s van schijnzelfstandigheid voor opdrachtgevers en ZZP'ers
Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan dat grote financiële gevolgen hebben voor zowel de opdrachtgever als de ZZP'er. Hier zijn enkele mogelijke risico’s:
Kortom, het is zowel voor opdrachtgevers als voor ZZP'ers belangrijk om ervoor te zorgen dat zij aan de eisen van de Wet DBA voldoen om deze risico's te vermijden.
Hoe kom je door de toetsing van de Wet DBA?
Als zelfstandige wil je natuurlijk voldoen aan de criteria van de Wet DBA om als echte ondernemer gezien te worden. Hieronder staan enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen:
Ben je voorbereid? Doe de Yezzer Risicoscan!
Ben je benieuwd of jouw onderneming voldoet aan de voorwaarden om als echte ondernemer gezien te worden? Check dan direct welke verzekeringen jij nodig hebt om jezelf goed te beschermen en jouw ondernemersrisico’s af te dekken. Met de Yezzer Risicoscan krijg je direct inzicht in wat er nodig is om door de toetsing van de Wet DBA te komen en jouw onderneming succesvol voort te zetten.
Zorg dat je goed voorbereid bent, zodat je de handhaving van de Wet DBA met vertrouwen tegemoet kan zien!