Een hoog verzuimpercentage kan flink in de papieren lopen. Denk aan loondoorbetaling, vervangingskosten en verminderde productiviteit. Als werkgever is het belangrijk om grip te houden op verzuim. Door jouw verzuimpercentage te berekenen, krijg je inzicht in hoe jouw bedrijf ervoor staat en kun je waar nodig actie ondernemen.
Met onze verzuimpercentage test, bereken je in 1 minuut of jouw medewerkers vaker ziek zijn dan gemiddeld. Hieronder vind je de formule om het verzuimpercentage te berekenen en voorbeelden om je op weg te helpen.
Het verzuimpercentage kun je eenvoudig zelf berekenen met de volgende formule:
Verzuimpercentage = (totaal aantal verzuimuren / totaal aantal beschikbare werkuren) x 100
Een bedrijf met 10 medewerkers die samen 1800 uur per persoon werken in een jaar, heeft een totaal van 18.000 werkuren. Wanneer er 720 uur verzuimd is, ziet de berekening er als volgt uit:
(720 / 18.000) x 100 = 4%
Door het verzuimpercentage in Excel of een ander programma bij te houden kun je het gemiddelde ziekteverzuim berekenen, herken je trends en kun je snel actie ondernemen. Houd het verzuimpercentage per maand bij en per medewerker. Om het gemiddelde verzuimpercentage binnen je organisatie te berekenen, tel je alle verzuimuren bij elkaar op en deel je deze door het aantal medewerkers en beschikbare uren.
Per maand kun je dit op de volgende manier opstellen:
Per medewerker kun je dit zo opstellen:
Gemiddelde ziekteverzuim Nederland
Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland verschilt per sector. Kijk op de pagina van het CBS over de ziekteverzuimpercentages per sector.
Is jouw verzuimpercentage gemiddeld of hoger dan de landelijke cijfers? Dan is het belangrijk om dit verder te onderzoeken.
Ziekteverzuim vertelt je veel over de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Hier zijn drie belangrijke aandachtspunten met betrekking tot ziekteverzuim.
Een goed verzuimbeleid helpt je om verzuim structureel te verminderen. Denk hierbij aan:
Lees meer over hoe je verzuimbeleid opstelt in onze blog: verzuimbeleid.
Verzuim voorkomen begint met een gezonde werkomgeving. Stimuleer bijvoorbeeld:
Lees meer over “ziekteverzuim voorkomen”.
Verzuim is niet altijd hetzelfde. De belangrijkste soorten verzuim zijn:
In ons blog “Soorten en kleuren verzuim” lees je hier meer over.
Een verzuimverzekering helpt je om de financiële risico’s van loondoorbetaling bij ziekte te beperken. De verzekering vergoedt:
Bij Yezzer kun je eenvoudig een verzuimverzekering vergelijken en afsluiten. Hiermee bescherm je jouw bedrijf tegen hoge kosten en zorg je voor goede begeleiding van zieke medewerkers.