Het Nederlandse zorgstelsel behoort tot de beste ter wereld. Maar de beste word je niet zomaar. De zorg is in Nederland dan ook wel erg complex. Daarom geven we je in deze mini-blogreeks informatie over zorgverzekeringen en overstappen. Per blog behandelen we één onderwerp. Zo snap je dit jaar eindelijk waar je op moet letten tijdens het heuse ‘overstapseizoen’ (of nou ja, in ieder geval ietsje meer…)! Allereerst in blog 1 een korte uitleg hoe het zorgstelsel in Nederland werkt.
Het Nederlandse zorgstelsel behoort tot de beste ter wereld. Maar de beste word je niet zomaar. De zorg is in Nederland dan ook wel erg complex. Daarom geven we je in deze mini-blogreeks informatie over zorgverzekeringen en overstappen. Per blog behandelen we één onderwerp. Zo snap je dit jaar eindelijk waar je op moet letten tijdens het heuse ‘overstapseizoen’ (of nou ja, in ieder geval ietsje meer…)!
Allereerst in blog 1 een korte uitleg hoe het zorgstelsel in Nederland werkt.
Als je in Nederland woont of loonbelasting betaalt, ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Je betaalt een premie voor je basisverzekering en hebt te maken met het eigen risico. Dit eigen risico geldt trouwens niet voor alle zorg. Voor kinderen onder de 18 jaar moet binnen 4 maanden na de geboorte een basisverzekering afgesloten worden. Zij betalen dan nog geen premie en eigen risico.
Dus: of je nou jonger of ouder bent dan 18 jaar, je zal verplicht een basisverzekering af moeten sluiten. Welke zorg onder die basisverzekering valt, wordt bepaald door de overheid. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de huisarts of bepaalde medicatie. Aangezien een basisverzekering verplicht is, mag een zorgverzekeraar jou hier niet voor weigeren. Maar deze acceptatieplicht geldt niet voor een aanvullende- of tandartsverzekering! Een zorgverzekeraar kan jou daarom medische vragen laten beantwoorden wanneer je bijvoorbeeld extra fysiobehandelingen wilt. Je kunt hier eventueel op afgewezen worden. Dit maakt het lastig voor mensen met een aanvullende verzekering die over willen stappen. Gelukkig hebben verzekeraars beloofd geen verzekerden te weigeren voor een aanvullend pakket die bij hun vorige verzekeraar een soortgelijke aanvullende verzekering hadden.
Een aanvullende verzekering is dus een extra pakket naast je basisverzekering. Hiervoor betaal je extra premie, maar deze verzekeringen zijn niet verplicht. Deze extra premie betaal je bijvoorbeeld voor de tandarts, een brilvergoeding of extra fysiotherapie. In tegenstelling tot de basisverzekering kan een aanvullende zorgverzekering per zorgverzekeraar verschillen.
Naast de premie die jij betaalt, houden werkgevers een zogenaamde inkomensafhankelijke bijdrage in. Hoe meer loon, hoe meer bijdrage hiervan wordt ingehouden. Tot slot betaalt ook de overheid een bijdrage. Al dit geld komt terecht in het potje voor het Zorgverzekeringsfonds. Het geld in dit fonds wordt verdeeld onder alle zorgverzekeraars. Daarbij wordt per zorgverzekeraar gekeken naar de samenstelling van hun verzekerden. Zorgverzekeraars ontvangen een vergoeding voor verzekerden met een ongunstig (lees duur) profiel, bijvoorbeeld ouderen of chronisch zieken. Dat wordt verevenen genoemd. Vervolgens bepaalt de overheid de rekenpremie. Met o.a. deze premie berekenen de verzekeraars hun zorgpremies.
Elk jaar kiest Yezzer een zorgverzekeraar van het jaar uit voor ondernemers. Benieuwd welke partij dat dit jaar is? Kijk kan hier: Zorgverzekeraar van het jaar...