In Nederland zijn werkgevers verplicht om bij ziekteverzuim verschillende procedures te volgen om zowel de belangen van de werknemer als die van het bedrijf te waarborgen. Enkele van de wettelijk verplichte procedures zijn:
- Ziekteverzuimmelding: De werknemer moet zich conform de interne procedures van het bedrijf ziek melden bij de werkgever. Meestal gebeurt dit telefonisch of per e-mail, en het moet zo snel mogelijk gebeuren, bij voorkeur voor aanvang van de werkdag.
- Verzuimregistratie: De werkgever moet het ziekteverzuim van werknemers nauwkeurig registreren. Dit omvat het bijhouden van de begin- en einddatum van het verzuim, de aard van de ziekte, en andere relevante informatie.
- Arbodienstverlening: Werkgevers moeten samenwerken met een arbodienst of een bedrijfsarts om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en de werknemers te begeleiden bij hun re-integratieproces.
- Re-integratieplan: Bij langdurig ziekteverzuim moeten werkgever en werknemer gezamenlijk een re-integratieplan opstellen. Dit plan beschrijft de stappen die zowel de werkgever als de werknemer zullen nemen om de werknemer weer aan het werk te krijgen.
- Wet Verbetering Poortwachter (WVP): Dit is een belangrijke wet die de verplichtingen van werkgevers en werknemers bij ziekteverzuim regelt. De WVP legt onder andere vast dat werkgevers zich actief moeten inspannen om zieke werknemers weer aan het werk te krijgen.
- Loondoorbetaling bij ziekte: Werkgevers zijn in Nederland verplicht om een deel van het loon door te betalen tijdens ziekteverzuim. Dit is vastgelegd in de Wet uitbreiding loondoorbetalingsverplichting bij ziekte (WULBZ).
Het is belangrijk voor werkgevers om zich bewust te zijn van al deze procedures en zich eraan te houden om te voldoen aan de wettelijke vereisten en om een goed arbeidsklimaat te waarborgen.
Heeft dit antwoord je geholpen?